- Back to Home »
- Resepi , Resepi Bonda »
- Masak Lemak Cili Api Daging dan Kantan
Posted by : Unknown
Sunday, 27 April 2014
Lamanya tak update blog....
Sejak2 air di kawasan rumah tak ada dan dicatu, mood nak memasak pun dah jadi hilang...
Hari ini nak kembalikan semangat memasak, kalau asyik beli makanan pun susah sebab nak kena gi kedai dan dah naik jemu pulak rasanya.
Ok hari ni saya masak Daging Masak Lemak Cili Api bersama bunga kantan...
Bahan-bahan :
1/2 kg daging dipotong nipis dan direbus 1 jam
1 1/2 biji kelapa ambil 1/2 cawan santan pekat, 3 cawan santan biasa
1 batang serai dititik
1 keping asam jawa.
1 btg daun kantan
1 biji kentang di potong 4 atau 6
Bahan utk ditumbuk/mesin
15 - 20 bj cili padi
3 ulas bawang merah
1 in kunyit
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih
*1 sudu teh ketumbar
Cara-cara :
Bahan bertanda * di sangai dan dimesin.
Bahan mesin di reneh sebentar bersama ayam dan kentang, hingga mesra.
Masukkan 3 cawan santan dan sentiasa dikacau supaya kuah tidak naik minyak.
Bila kuah sudah elok masak, masukkan santan pekat, bunga kantan dan asam keping dan dimasak utk 3-4 minit lagi dan sedia utk dihidang.
Entri Masak Lemak Cili Api Daging dan Kantan Ulangsiar dari http://ift.tt/1lifk5T
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.
Sejak2 air di kawasan rumah tak ada dan dicatu, mood nak memasak pun dah jadi hilang...
Hari ini nak kembalikan semangat memasak, kalau asyik beli makanan pun susah sebab nak kena gi kedai dan dah naik jemu pulak rasanya.
Ok hari ni saya masak Daging Masak Lemak Cili Api bersama bunga kantan...
Bahan-bahan :
1/2 kg daging dipotong nipis dan direbus 1 jam
1 1/2 biji kelapa ambil 1/2 cawan santan pekat, 3 cawan santan biasa
1 batang serai dititik
1 keping asam jawa.
1 btg daun kantan
1 biji kentang di potong 4 atau 6
Bahan utk ditumbuk/mesin
15 - 20 bj cili padi
3 ulas bawang merah
1 in kunyit
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih
*1 sudu teh ketumbar
Cara-cara :
Bahan bertanda * di sangai dan dimesin.
Bahan mesin di reneh sebentar bersama ayam dan kentang, hingga mesra.
Masukkan 3 cawan santan dan sentiasa dikacau supaya kuah tidak naik minyak.
Bila kuah sudah elok masak, masukkan santan pekat, bunga kantan dan asam keping dan dimasak utk 3-4 minit lagi dan sedia utk dihidang.
Entri Masak Lemak Cili Api Daging dan Kantan Ulangsiar dari http://ift.tt/1lifk5T
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.