Posted by : Unknown Sunday, 8 December 2013

Sambal Goreng Jawa Perkongsian Resepi. Kongsi Link Resepi Menarik dan Terkini dari Laman My Resepi.

5 keping tempe ( dipotong & digoreng sederhana jgn garing sgt) 5 keping tauhu ( dipotong & digoreng sederhana jgn garing sgt) 8 biji kentang ( dipotong & digoreng sederhana jgn garing sgt) Cili boh - 2 sudu besar Ikan bilis /udang kering - dikisar 10 biji Bawang kecil ( merang dan putih ) - dikisar 1 biji bawang besar - dihiris-hiris Setengah cawan santan pekat -dicampur kan sedikit dengan air 1 sudu besar-sos tiram sedikit asam jawa 1 sudu gula garam secukup rasa 1 packet soo hoon 3 helai daun salam 4 biji cili merah 4 biji cili merah setengah cawan kicap (nak sedap guna kicap lemak manis atau kicap manis) Cara-cara membuat nya; 1- Tumis kan semua bahan-bahan yang dikisar tadi hingga garing dan naik minyak bersama cili boh tadi 2-Apabila garing tuang sedikit santan bercampur air sedikit supaya tidak kering sangat. 3-Masukkan sos tiram sebagai bahan perasa.Kemudian kacau lagi hingga rata.Seterusnya masukkan santan yang bercampur air tadi hingga habis.Agak-agak ianya berkuah sedikit.Selepas itu masuk air asam jawa, gula,garam dan bawang besar yang dihiris tadi. 4-Biar ianya mendidih seketika hingga naik minyak. 5-Setelah itu masuk kan kentang,tempe,tauhu dan hirisan cili yang telah digoreng tadi.Gaul kan hingga rata dengan kuah nya.Seterusnya masukkan kicap dah soo hoon tadi dan gaul kan lagi.Akhir sekali bubuh garam secukup rasa.Kalau nak sedap lagi campur kan dengan petai..uummm memang mengancamm!..hihi

Sila Rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/20446 untuk resepi lengkap.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -