Posted by : Unknown Friday, 6 December 2013

Bahan-bahannya:

Bahan doh

3/4 cawan air

1/2 cawan minyak panas

2 cawan tepung gandum

1 sudu garam



Bahan inti

3 biji kentang dipotong dadu

1 batang ubi keledek

1 biji bawang besar

1 paket rempah kari (kalau boleh kari ketam/udang)

segenggam udang kering dan ikan bilis ditumbuk bersama

garam secukup rasa



Kaedah menyediakannya:

1. Tuangkan minyak panas ke dalam tepung gandum




2. Relaikan tepung gandum, agar tekturnya hancur. Kemudian taburkan garam. Uli doh




3. Doh siap diuli digentel bulat dan diperam sementara waktu




4. Sementara itu, tumis bawang, udang kering dan ikan bilis yang telah ditumbuk bersama. Kacau sampai naik bau




5. Masukkan keledek dan kentang. Gaul sebati




6. Tuangkan kari yang telah dilarutkan dengan 1/2 cawan air. Kacau sampai kentang menjadi masak.

Perasakan dengan garam dan ajinomoto serta sedikit gula.




7. Seterusnya, uli doh dan masukkan ke atas terap karipap




8. Apabila siap semuanya, boleh goreng rendam (deep fry)




9. Dah siap, lazatnya dimakan panas-panas.

Kaedah yang sama boleh digunakan untuk menghasilkan karipap sardin atau karipap serunding. Cuma inti sahaja berbeza.

SELAMAT MENCUBA





Entri Resipi Karipap Kentang Ceria Ulangsiar dari http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/12/resipi-karipap-kentang-ceria.html

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -