- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- plain scones
Posted by : Unknown
Sunday, 16 March 2014
Assalamualaikum,
pepagi lagi kkida dah bangun dan masak hari ni...bukan sebab rajin...sebab nak makan....lama dah ngidam nak makan my own homemade sccones...scones beli jarang yang dapat memenuhi selera kkida...kurang butter dan kurang gebu.
fresh scones yang baru keluar dari oven memang enak sekali, jangan tunggu lama, keluar aje dari oven terus ngap...hehe...sapu butter dan marmalade...walla...pasti nak lagi dan lagi...tapi tak leh makan bebanyak sangat ok...sebab scones loaded with butter...sekali sekala ok...tips ni adalah sesuai utk pesakit jantung, kencing manis dan darah tinggi...hehe...
resepi scones kkida mudah aje...ini adalah very simple and plain scones...for this recipe kkida guna...
3 cawan tepung self raising flour,
jika anda guna plain flour, please add 1/2 tsp baking soda dan 2 1/2 tsp baking powder, mix well
add
1/3 cawan gula putih biasa
3/4 tsp garam
170 cold butter, cubed
ramaskan butter dengan tepung supaya campur rata. Biar butter berketul...tak perlu hancur sangat.
kemudian tambah 1 cawan buttermilk ke dalam adunan
dengan spatula, mix adunan hingga semua tepung bersatu dan membentuk seketul doh...jangan uli keterlaluan...
tekan doh dengan tapak tangan atau gelek dengan penggelek (taburkan tepung supaya tak melekat) kepada 1/2 inci ketebalan dan terap dengan acuan kesukaan anda.
susun dalam dulang, sapu melted butter dan taburkan dengan gula perang...bakar dalam preheated oven selama 15 ke 20 minit pada suhu 190C. Jika nak rangup biar scones lama sikit dalam oven, tapi jangan sampai hangus ye...
scones yang dah siap dibakar, sedapnye...jika nakkan scones yang berperisa anda boleh tambah 1 tablespoon orange atau lemon zest dalam adunan.
Entri plain scones Ulangsiar dari http://ift.tt/1oakCAP
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.