Posted by : Unknown Saturday, 30 July 2016




Bahan-bahan :


A : Air yis

2 cawan cecair : susu full cream + 1 biji telur / air biasa / susu cair
3 sudu teh yis
3 sudu gula

B : Bahan kering

5 1/2 cawan tepung roti
1 cawan tepung gandum / tepung superfine

2 sudu water roux ( 1 1/2 sudu tpg gandum + 1/2 cwn air, masak hingga pekat)
3 sudu butter


Campur bahan A, dan biar sehingga kelihatan berbuih. Dalam 10 minit.

Campurkan tepung dalam air yis tadi, dan putar dgn BM atau mixer hingga dapat doh ( dalam 10 - 15 minit)
Masukkan butter dana water roux, teruskan uli lagi 15 minit hingga doh menjadi licin.

Tutup kan bekas dengan plastik wrap. Biarkan hingga naik sekali ganda, dalam 1 jam.

Selepas itu, kita boleh la mendeko roti dengan meletak inti yang digemari...

Selepas mendeko, perapkan roti dalam 1 jam lagi. Tutup permukaan roti dengan palstic wrap atau tuala.

Sebelum bakar, sapukan dengan telur + sedikit susu.

Bakar dalam suhu 190 C selama 15 - 20 minit.

10 minit pertama bakar dengan api atas bawah. lagi 5 minit, gunakan kipas supaya serata warna roti.





Entri Roti Bun Ulangsiar dari http://ift.tt/2azCyaG
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -