Posted by : Unknown Wednesday, 20 January 2016



Assalamualaikum, lama kkida tak share resepi kat blog ni kan...asik cerita hal lain aje...:)

oklah hari ni kkida nak share resepi kek ni...lama dah kkida teringin nak buat kek pound cheese ni...semalam baru kesampaian...

Sebenarnya kkida terajin ni sebab last week kkida terbeli mixer yg org meniaga kek guna...hehe...berat dan besar dari mixer yg biasa kita guna kat rumah tu...kenapa kkida beli?

kkida memang lama dah ingat nak beli heavy duty mixer ni...bukannya apa...sbb mixer ni kuat untuk menguli roti atau doh pastry...dan memang betul pun...kuasanya kuat...selamba aje dia uli roti tanpa bergoyang sikit pun...hehe...

mixer lama tu kkida nak letgolah...lama dah kkida guna...dalam 10 tahun juga...masih ok lagi...jika ada sapa-sapa yg nak beli mixer lama kkida tu at minimun price let me know ye...berapa anda offer pun ok...kkida ingat nak sedekah aje...:)


Satu lagi kkida ingat nak jual my bread maker tu...kkida baru pakai dlm setahun...jarang sangat guna...kkida rasa tak sesuai dengan kkida breadmaker tu sbb kkida perlu yg heavy duty...kkida masak tak henti...mesen yg comel-comel camtu sesuai utk mereka yg anak kecik sorang dua aje...breadmaker tu pun kkida nak letgo at minimum price...anda offer kkida consider...:)


ok berbalik kepada resepi kek ni...kkida perolehi dari Joy of Baking.com...kkida suka cheese cake tapi tak suka yg 100 percent cheese...suka ada tepung sikit...search punya search jumpa resepi ni yang sesuai dengan selera kkida...

Resepinya adalah
390g all purpose flour (kkida guna kek flour)
jika guna all purpose four tambah 
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt

340g cups unsalted butter, room temperature
226g package cream cheese, room temperature
550 granulated white sugar (kurangkan jika suka)
2 1/2 tsp vanila
zest of one lemon
6 large eggs, room temperature

Cara
Panaskan oven...
cream butter dan cheese hingga smooth, tambah gula dan pukul hingga kembang pada medium high speed (dlm 5 minit)....tambah vanilla dan lemon zest...masukkan telur sebiji sebiji dan pukul rata, akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit...gaul sebati dan tuangkan ke dalam acuan yg telah di gris dan bakar pada suhu 180c selama 60 minit lebih kurang atau sehingga kek masak...


kalau nak guna sebagai kek untuk di dekor pun cantik ni...yummy

selamat mencuba...lepas ni banyak lah masa kkida kat dapor membakinh, dok tengah rajin masak ni...

Entri cream cheese pound cake Ulangsiar dari http://ift.tt/1JXDIJj
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -