Posted by : Unknown Tuesday, 3 February 2015




Masak pulut kuning lagi...., ni sebab selalu benar tengok Instagram Zarina Zainudin yg promo pulut kuning dan rendang...





Resepi Rendang Pedas



Bahan-bahan :



1/2 kg daging potong nipis.

1 1/2 biji kelapa ambil santan 1 liter

2 batang serai diketuk

2 sudu kerisik

1 keping asam keping



bahan mesin :



10 ulas bawang merah

2 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

1 in halia

2 in lengkuas

1 camt jintan manis, putih dan ketumbar

sedikit kunyit

10 tangkai cili kering atau ikut suka kepedasan.





Cara-cara :



1. Bahan mesin+ serai + daging dan dimasak perlahan hingga 1/2 masak ( 40 minit...) Tambahkan air jika perlu.

2. + santan dan dimasak dgn api sederhana hingga kering dan daging empuk.

3. + asam keping dan sesuaikan rasa...












Pulut Kuning



1/2 kilo pulut direndam dengan 2 sudu kunyit serbuk dan 2 keping asam gelugor.

1 cawan santan pekat + 1 sudu garam dan 1/2 sudu gula.



Cara-cara :



1) Pulut direndam dgn serbuk kunyit dan asam gelugor selama2 - 4 jam.



2) Toskan pulut dan lalu sebentar dgn air. Kukus selama 20 minit.



3) Angkat pulut dan letak dalam besen yang besar. Arunkan dengan santan, biarkan ia meresap sebentar.



4) Kukus lagi 20 minit. Sedia untuk dihidang.











Entri Rendang Pedas dan Pulut Kuning Ulangsiar dari http://ift.tt/1yAmCG7

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -