- Back to Home »
- Kongsi Resepi , Link Resepi , My Resepi , Resepi »
- Cendawan Shitake Ala Malaya
Posted by : Unknown
Saturday, 31 May 2014
Cendawan Shitake Ala Malaya Perkongsian Resepi. Kongsi Link Resepi Menarik dan Terkini dari Laman My Resepi.
Bahan-Bahan 1. Cendawan Shitake Kering - 7 pcs 2. Tauhu Jepun - 1 paket 3. Bawang Besar - 1 labu 4. Bawang Putih - 8 ulas 5. Stok Ayam - 1 cm 6. Sos Ikan Thailand - 3 sudu besar 7. Cuka Epal - 1 sudu besar 8. Serbuk lada hitam - 2 sudu teh 9. Sos Tiram - 4 sudu besar 10. Jus Limau - 2 sudu teh 11. Tepung jagung - 2 camca teh 12. Minyak Jagung 13. Garam - 2 camca teh 14. Daun Bawang - 3 helai Cara Memasak 1. Basuh dan rendam cendawan dlm air selama 20 minit. Potong-potong cendawan tersebut 2. Tos kan air dari cendawan dan goreng dlm kuali dengan 5 sudu minyak jagung 3. Taburkan lada hitam dan goreng sehingga kulit luar cendawan sedikit garing 4. Keluarkan dari kuali 5. Potong tauhu jepun dan goreng sehingga permukaan luar nya sedikit garing 6. Keluarkan dari Kuali 7. Bahan Perencah - Bawang besar, bawang putih cincang halus goreng sampai warna kuning 8. Lepas tu tambah air dan masukkan sos ikan, sos tiram, stok ayam dan tepung jagung 9. Bila mendidih tambah cuka epal 10.Masukkan tauhu jepun dan cendawan yang telah digoreng tadi 12. Tunggu kuah separuh kering dan adjust garam . 13. Untuk rasanya jadi 'tajam' tambahkan jus limau 14. Angkat dan tabur hirisan daun bawang 15. Siap 16. Kalau nak best lagi tabur biji bijan yang dah digoreng
Sila Rujuk http://ift.tt/1nCRTI8 untuk resepi lengkap.
Bahan-Bahan 1. Cendawan Shitake Kering - 7 pcs 2. Tauhu Jepun - 1 paket 3. Bawang Besar - 1 labu 4. Bawang Putih - 8 ulas 5. Stok Ayam - 1 cm 6. Sos Ikan Thailand - 3 sudu besar 7. Cuka Epal - 1 sudu besar 8. Serbuk lada hitam - 2 sudu teh 9. Sos Tiram - 4 sudu besar 10. Jus Limau - 2 sudu teh 11. Tepung jagung - 2 camca teh 12. Minyak Jagung 13. Garam - 2 camca teh 14. Daun Bawang - 3 helai Cara Memasak 1. Basuh dan rendam cendawan dlm air selama 20 minit. Potong-potong cendawan tersebut 2. Tos kan air dari cendawan dan goreng dlm kuali dengan 5 sudu minyak jagung 3. Taburkan lada hitam dan goreng sehingga kulit luar cendawan sedikit garing 4. Keluarkan dari kuali 5. Potong tauhu jepun dan goreng sehingga permukaan luar nya sedikit garing 6. Keluarkan dari Kuali 7. Bahan Perencah - Bawang besar, bawang putih cincang halus goreng sampai warna kuning 8. Lepas tu tambah air dan masukkan sos ikan, sos tiram, stok ayam dan tepung jagung 9. Bila mendidih tambah cuka epal 10.Masukkan tauhu jepun dan cendawan yang telah digoreng tadi 12. Tunggu kuah separuh kering dan adjust garam . 13. Untuk rasanya jadi 'tajam' tambahkan jus limau 14. Angkat dan tabur hirisan daun bawang 15. Siap 16. Kalau nak best lagi tabur biji bijan yang dah digoreng
Sila Rujuk http://ift.tt/1nCRTI8 untuk resepi lengkap.