- Back to Home »
- Ceria Resepi , Resepi »
- Ayam Mashwi (Mashwi Dajaj)
Posted by : Unknown
Saturday, 25 June 2016
Resepi Ramadan, nak masak cara nandos tapi gaya arab. Inilah dia, ayam mashwi, mashwi ni maksudnya panggang. Sumber asal resepi ini saya ambil di FB (اكلات وحلويات رمضانية) Aklatun wa Hulwiyyatun Ramadaniah (Makanan dan Manisan Bulan Ramadan). Nama asalnya (طريقة عمل الدجاج المشوي بالكيس) thoriqatun amalunid-dajajil-meshwi bilkis iaitu bermaksud resepi ayam panggang dengan plastik kalis api. Blog resipinya http://ift.tt/28TVgHV
Saya kalau masak yang arab, tengok resepi pun yang dari arab. Itulah untung kalau ambil Bahasa Arab SPM. Saya ada ubahsuai sikit resepi asal.
Bahan-bahannya
1.5 kg ayam (ayam seekor)
2 sudu kecil garam
Selepas sapu garam, masukkan dalam peti sejuk beku (freezer) dalam sejam.
Bahan lulur ayam
2 sudu besar minyak zaitun
sebiji jus lemon dan parutan kulitnya
1 sudu besar cuka
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil jintan manis (dikisar)
1 sudu kecil ketumbar (dikisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar paprika (kalau nak kurangjadi 1/4 sudu kecil)
1/2 sudu besar sos cili (ikutlah jenama apa)
6 ulas bawang putih diparut
1 inci halia diparut
1 biji cili hijau dipotong
1 biji bawang besar (atau 2 biji bawang kecil) dibelah empat dimasukkan dalam badan ayam
*tambahan, saya masukkan dua sudu besar cuka arang (smoke liquid)
*tambahan kedua, saya masukkan sesudu besar rosemary.
Gaul dan lulur. Masuk dan sapu rempah dalam badan ayam. Rehat 10 minit hingga sejam.
Sayuran
2 biji kentang dipotong empat
1 batang lobak merah dipotong empat
2 batang zukini atau timun batang dipotong empat
* nak potong sepuluh pun boleh, potong 4 ni lebih ranguplah.
Jem, sarat pula. Tak pasal-pasal kena tukar bekas. Resepi asal 1 kg ayam, ayam ni ayam besar sebab itu lebih muatan. Terpaksa tukar loyang heheh
Entri Ayam Mashwi (Mashwi Dajaj) Ulangsiar dari http://ift.tt/298rJc6