- Back to Home »
- Ceria Resepi , Resepi »
- Tepung Sagupal Ceria (Sagu Yang Dikepal bukan asamgumpal atau segumpal)
Posted by : Unknown
Sunday, 29 May 2016
Tepung Sagupal atau kuih sagupal bukanlah dieja asamgumpal atau segumpal sebagaimana yang dieja oleh bloggers dan buku resipinya.
Ianya berasal dari Kelantan, dari perkataan sagu yang dikepal (dibulat-bulat) akhirnya disingkatkan menjadi sagu-pal
Ok kita teruskan resepinya, nanti ada yang marah sebab ego yang tinggi. Bahan-Bahan
2 cawan sagu putih - rendam, bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan
Sehelai daun pandan
Sedikit halba
Sehiris nipis halia
Gula pasir secukupnya
Secubit garam
Cara Membuatnya
2 cawan sagu putih - rendam, bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan
Sehelai daun pandan
Sedikit halba
Sehiris nipis halia
Gula pasir secukupnya
Secubit garam
Cara Membuatnya
Masukkan sagu ke dalam bekas besar dan tuang air panas mendidih sedikit-sedikit.
Buat hingga sagu boleh dikepal dan ketepikan.
Masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula hingga mendidih.
Masukkan sagu yang telah dikepal tadi dan masak hingga sagu betul-betul masak.
Sejukkan dan sedia dihidangkan
Buat hingga sagu boleh dikepal dan ketepikan.
Masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula hingga mendidih.
Masukkan sagu yang telah dikepal tadi dan masak hingga sagu betul-betul masak.
Sejukkan dan sedia dihidangkan
Entri Tepung Sagupal Ceria (Sagu Yang Dikepal bukan asamgumpal atau segumpal) Ulangsiar dari http://ift.tt/1UlzBs7