Posted by : Unknown Sunday, 28 June 2015


Menu Kuih Berbuka Hari Pertama lagi..., tapi disebabkan malas sangat nak menulis....

Bahan-bahan :
(dapat dalam 10-12 biji kuih)

Bahan kulit :

1 1/2 cawan tepung gandum

1 biji telur

2 cawan air daun pandan(diblend 4 helai daun pandan bersama sedikit air, diperah dan dapatkan 2 cawan air)

1/2 sudu minyak masak

garam

Gaul semua bahan dan dadarkan menjadi lempeng yang nipis. Saya guna non stick pan, dan tak perlu lenser minyak lagi.


Bahan Inti :
(dapat banyak dan boleh dibuat kuih lain, untuk sukatan kulit ketayap ikut resepi atas, kita hanya guna 1/4 sahaja daripada bahan inti yang dah siap nanti)

1 biji kelapa ( kalau dapat kelapa yang muda sikit lagi sedap)

8 sudu gula merah

4 sudu gula putih

2 helai daun pandan disimpul

1 cawan air

1/2 sudu teh garam

1 sudu tepung jagung

Cara membuat

Blend kelapa dengan air supaya inti nanti lebih halus.
Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga agak kering.
Masukkan tepung jagung dan masak lagi hingga kering.






Entri Kuih Ketayap Ulangsiar dari http://ift.tt/1ICn3nQ
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -