Posted by : Unknown Thursday, 6 November 2014

1 1/2 cawan stok ayam atau daging

1/2 cawan susu segar - nak kurangkan pun boleh

4-5 sudu serbuk lada hitam

1/2 biji bawang besar - dicincang

2 sudu besar kicap manis

1 sudu sos tiram

1 sudu mentega atau marjerin

1/2 tin cendawan butang - dihiris

2 sudu besar tepung gandum/jagung

garam dan gula - jika perlu



Cara-cara :

1. panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan didihkannya.

2. Kemudian tapis. buang bawang. Dan didihkan semula

3. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.

4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum atau tepung jagung untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.







Entri Resipi Sos lada Hitam Ceria Ulangsiar dari http://ift.tt/1Ao7Vf4

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -