Posted by : Unknown Thursday, 9 October 2014






resepi donut untuk kesekian kalinye...kkida perolehi dari joyofbaking.com...:)



2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu besar gula

1/2 sudu teh garam

3 sudu besar mentega/majerin

ramas mentega.majerin dengan jari hingga rata, kemudian masukkan



1 1/2 sudu teh ragi kering

gaul rata, kemudian buat lobang tengah tepung



masukkan

1 biji telur

1/2 cawan susu suam kuku



mula dari tepi tolak tepung dengan spatula ke tengah hingga semua bercampur...gaul dengan tangan dan kemudian uli dalam 4 ke 5 minit hingga tepung jadi kenyal dan lucin...






letak dalam mangkuk yang di oles dengan mentega, tutup dengan tuala kecil dan biarkan tepung mengembang...dalam sejam gitu...



...selalunya kkida akan preheat oven dalam 2,3 minit...jangan lama dan panas sangat...dan letak doh tu dalam oven...biar ia kembang secukupnya...







pastu terap ikut suka bentuk pilihan anda...biar dia kembang jap...dalam 30 minit...panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga keperangan...







gaul donut panas dalam gula halus campur sikit dengan serbuk kayu manis jika suka...makan hangat baru sedap...







kembung bebenar pulak dah...hehe...next time kena terap guna acuan kecil lagi...baru comel...kan...:)



Entri donut sedap... Ulangsiar dari http://ift.tt/1qohEaq

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -