Posted by : Unknown Tuesday, 11 February 2014

Bahan-bahannya:

1 kg daging itik

2 sudu makan sos tiram

1 sudu makan serbuk lada hitam

1 sudu makan paprika atau serbuk lada merah

1 sudu makan serbuk lada putih

1 sudu makan rosemary

2 sudu makan italian herbs (thymes, oregano, basil, sage, savory)

3 sudu makan madu lebah asli

1 sudu makan sos lada hitam

1 sudu makan cuka buah (kurma/epal/beras)

1 sudu makan kicap masin



Untuk nasi

3-5 cawan

3 ulas bawang putih saiz besar

1 inci halia

3 sudu makan minyak sapi

1 sudu makan serbuk rempah darat (ground spices yang terdiri dari halia, buah pala, bunga lawang, cengkih dan kayu manis)

garam dan perasa msg secukupnya




1. Gaulkan semua rempah




2. Kemudian masukkan itik dan peram 1 jam atau lebih. Lagi lama lagi best




3. Kemudian panggang dengan bara atau periuk ajaib selama 30 minit atau hingga masak (bukan promosi ya, tak jual pun. Nak beli cap ayam pun boleh)




4. Sementara itu, tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak sapi




5. Kemudian masukkan beras yang siap dibasuh. Goreng dalam 10 saat je.




6. Pindahkan ke dalam periuk nasi dan tambahkan air. Tanak nasi macam biasa.




7. Akhirnya siaplah resipi yang menyelerakan ini. Anak saya umur 8 tahun makan sampai tambah 2 kali.

SELAMAT MENCUBA







Entri Resipi Nasi Itik Ceria Ulangsiar dari http://ift.tt/1nr9lKe

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -