Posted by : Unknown Sunday, 15 January 2017




Bahan-bahan :

500 gm tepung pau
1 cawan air
1/4 cawan minyak jagung
1/2 paket atau 2 sudu the yis
1 sudu susu pekat
1 sudu makan gula
1 sudu teh' garam
1 sudu teh' baking powder

Cara-cara :

1. campurkan semua bahan kecuali tepung, baking powder dan minyak, ke dalam mangkuk. Tunggu 5 minit hingga nampak yis berbuih.

2. Masukkan tepung dan baking powder dan start uli. Masukkan minyak.

3. Uli hingga adunan tidak lagi melekat di mangkuk. Uli dalam 15 minit. Tutup dan biarkan doh 20 minit.

4. Timbangkan doh dalam ukuran 45 - 60 gm, isikan inti dan letak pelapik.

5. Biarkan pau naik sedikit lagi. Jangan biar terlalu lama. Biarkan dalam 15 minit macam tu sahaja.

6. Sediakan kukusan dan kukus bila air telah mendidih. Kukus selama 10 minit sahaja.





Entri Pau gebu... Ulangsiar dari http://ift.tt/2jn1Axm
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -