Posted by : Unknown Friday, 1 May 2015



Bahan-bahan Inti :

250 gm daging cincang
4 sudu tomato puree
1 biji bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih dicincang
1/2 batang carrot di potong dadu kecil
6 biji cendawan butang dicincang
1 batang cili merah dan 1 batang cili hijau dicincang
sedikit serbuk lada hitam

Cara :

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan tomato puree dan kacau sebentar.
Masukkan daging cincang dan bahan2 lain.
Masak hingga agak kering.
Sesuaikan rasa.


Bahan-bahan kulit pie :

1 kg kentang, dibuang kulit potong dadu dan direbus hingga empuk
1/2 cawan susu segar
2 sudu butter
garam dan serbuk lada hitam

Apabila kentang sudah lembut, lenyekkan hingga halus.
Tambahkan susu dan butter, dan lihat sehingga kentang menjadi lembut dan tidak terlalu kental.


Cara melapis....

Letakkan selapis nipis kentang di dlm Loyang, letakkan inti dan lapiskan dengan kentang lagi.

Ketebalan kentang ikut kesukaan masing2. Saya tak berapa suka kentang yang terlalu tebal.

Di garis2 permukaan kentang dgn garfu. Sapu permukaan pie dengan kuning telur.

Bakar pada suhu 200C selama 15 minit.









Entri Sheperd's Pie Ulangsiar dari http://ift.tt/1c04YaM
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -