Posted by : Unknown Thursday, 19 March 2015



This is my mum's old cookbook, dalam tulisan jawi diterbitkan sekitar 50an. Banyak resepi-resepi lama yang mengembalikan nostalgia ketika saya masih kecil. Mak saya rajin masak. Kalau raya mak pasti buat kek dan biskut. Bila saya belek-belek buku ini terdapat banyak resepi yang saya suka waktu zaman kanak-kanak dulu seperti biskut kelapa, biskut peanut butter, sagun, biskut bunga cina, biskut semprit, biskut ovaltine, biskut keju, kek butter dan banyak lagi. Terdapat juga resepi rendang, steak, nasi beriani. kebab ikan, nasi bukhari dan salah satunya adalah resepi ini, pembuka selera untuk hidangan makan tengahhari....



Sarak ikan kembung



5 ekor ikan kembung besar

1/4 biji kelapa parut - ditumbuk halus atau digiling

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

1 inci halia

1/2 inci lengkuas

3 batang serai

2 tangkai daun kesum, dihiris halus

1 sdb serbuk lada putih serbuk perisa dan garam secukupnya



Cara Membuat

Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah belakang ikan berhampiran kedua-dua belah tulangnya.

Buang tulang ikan dan keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai terkoyak kulit ikan.

Tumbuk halus isi ikan. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata. Sumbat campuran ini kedalam ikan dan ikat kemas dengan benang. Letak ikan atas sudip besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Lebih mudah jika anda menggunakan electrical fryer.



Resepi ini memang agak remeh membuatnya, tetapi berbaloi. Memang sedap.......cubalah.




Entri sarak ikan kembung Ulangsiar dari http://ift.tt/1bgFB3G

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -